Miodowe pierniczki z Przemkowa

Rozsmakuj się w Dolnym Śląsku

Lokalne przysmaki

Pierniczki z PrzemkowaRóżnorodność kuchni i przyswajanie obcych zwyczajów jest dolnośląską tradycją. Kultura Dolnego Śląska od wieków była mieszanką różnych wpływów - polskich, niemieckich, austriackich, żydowskich, czeskich. Dolnoślązacy od zawsze wysoko cenili rozkosze stołu. W eleganckich restauracjach przedwojennego Wrocławia serwowano wyszukane dania kuchni francuskiej, angielskiej, rosyjskiej, austriackiej, a przede wszystkim wiedeńskiej z jej wspaniałymi ciastami, deserami i kawą. Specjałami kuchni wschodniopruskiej były gęste zupy, kiełbasy i klopsy. Przesiedleńcy zza Bugu przywieźli ze sobą przepisy kuchni wschodniej – kulibiaki, kutię, pierogi ruskie. Europejczycy znudzeni hamburgerami i pizzą powinni spróbować pysznych pierogów ruskich, śledzi, bigosu, kiszonych ogórków, makowców, serników, naleśników z jagodami oraz wyrobów z dziczyzny.



  • Miodowe pierniczki z Przemkowa
    Autorka Wanda Kuzyszyn